Detta är ett komplett slippaket som innehåller allt som krävs för att hålla knivarna i toppskick. Den medelgrova stenen har grovlek 1000 och används för att slipa fram den vassa eggen. Stenen med grovlek 3000 används sedan för att polera eggen till en blank och vass finish.

Hållaren är enkel att använda och står mycket stadigt på bordet, samtidigt som stenarna kommer upp en bit från bänken. För dig som inte har exakt koll på vinklar så medföljer slipfixturer som hjälper till med vinkeln.

Slipa med slipsten:

Japanska knivar slipas effektivast med en slipsten. Med en slipsten blir eggen inte förbrukad och du behöver aldrig lämna in den för omslipning hos ett sliperi. En stor fördel med slipstenen är att man tunnar ut eggen i takt med att knivens egg vandrar uppåt på bladet. Man får därför aldrig en kniv som upplevs ha ett tjockt blad. Att slipa med sten är dock inte trivialt utan kräver engagemang, tålamod och utrustning. Man lär sig dock relativt snabbt och som alltid ger övning färdighet.

En japansk slipsten verkar slipande genom att stenen gradvis släpper ifrån sig vassa partiklar. Dessa partiklar bildar en 'sörja' som slipar kniven medan du drar bladet över stenen. En slipsten kan därför vara mer eller mindre effektiv beroende på vilka slipande partiklar den innehåller, vilket bindemedel som håller stenen samman samt hur hårt stål som ska slipas.

En grov sten (<700 korn) används normalt för att slipa bort små hack i eggen, eller för att profilera om bladet. Den lämnar en sträv yta efter sig som du behöver slipa med en finare sten innan du får upp någon skärpa att tala om.

En medelfin sten sköter det vardagliga slipandet (800-2000 korn). Den lämnar en duglig yta efter sig även om den är 'dimmig' och mår bra att poleras innan kniven blir sylvass.

En fin slipsten (>3000 korn) avlägsnar inte särskilt mycket metall. Den används främst för att polera eggen och tar bort alla repor från tidigare moment. När eggen är alldeles blank glider den lätt igenom råvarorna och har en rakbladsvass skärpa, förutsatt att tidigare slipmoment utförts korrekt.

Slippaketet kostar just nu 1 295 kronor och du beställer det via länken nedan.

Länkar