Ugglan och Eggen är ett litet familjeföretag som med stor passion för trähantverk tillverkar rustika köksmöbler, skärbrädor, skärblock och köksknivar. Produkterna görs för hand och de arbetar endast med svenska träslag som antingen sågas och torkas av dem själva eller väljs ut hos lokala producenter.

De arbetar bland annat med ek och olivask från en slottsallé som anlades under 1600- talet av Nicodemus Tessin d.ä. Det 350 år gamla virket vittnar om en svunnen tid och är unikt i sitt slag.

Alla produkter utgår från träets karaktär, materialet har huvudrollen. Deras produktsortiment består av praktiska och rejäla bruksföremål inspirerade av vad de själva skulle vilja ha i köket.

Knivarna tillverkas med handtag i svenskt trä och handsmidda knivblad i kolstål från Tang-regionen i Japan. Detta hårda stål kan slipas mycket skarpt och har överlägsna skäregenskaper. Knivar tillverkas på beställning, Ugglan och Eggen kan erbjuda de flesta svenska träslag till handtaget.

Knivbladen finns i två olika kvaliteter:

15 lager damaskusblad där kärnstålet laminerats med 15 lager stål som ger det karaktäristiska damaskus-mönstret.

Flerlagersblad där kärnstålet laminerat med flera lager stål och knivbladet har mörk patina.

Modeller: Santoku och Gyuto, allroundknivar som passar till kött, fisk och grönsaker eller Usuba, grönsaksknivar med fyrkantig form.

En kniv kostar mellan 1500 och 2300 sek.

Hittar man inte det man söker i deras webshop välkomnar de en att höra av sig och bolla idéer, riktigt hantverkmannamässigt tänk!

Länkar