Den dyra lilla klumpen som sätter sprätt på både smaklökar och pengar är idag ett högst vanligt inslag i matlagning. Vi ser tryffelravioli, tryffelolja (oftast fake!) och hyvlad tryffel i var och varannat recept.

Tryffeln är dock en delikat råvara som inte ska överanvändas utan endast ge extra glans åt en maträtt, därför är det viktigt att, när man väl lagt sina surt förtjänade pengar på denna raritet, hantera den rätt. Tryffeln bör hyvlas superdupertunnt eller rivas med fint järn.

För att hyvla den till tunn perfektione bör man helst använda en sk tryffelhyvel.

Tryffelhyvlare finns självklart i en mängd utföranden och prisklasser men såvida tryffel inte förekommer i din vardag finns ingen större anledning att gå på vrålåken direkt.

(För dig som redan har en tryffelhyvel men inte känner att den kommer till användning så mycket som den borde kan det tilläggas att du gärna kan hyvla parmesan eller choklad med den också)

Länkar