Eftersom varje deg är unik, varje kyckling olika i sin benstomme och varje köttbit den andre olik är det stört omöjligt att gå på känsla när det gäller perfekt tillagning. Jag säger; unna dig själv en riktigt bra kökstermometer.

Bäst i många test är Rösles digitala gourmet termometer så den är ett säkert kort men för vissa kan det vara bekvämt att ha en termometer som man kan tidsinställa eller som kan sitta i under hela tillagningstiden och då finns det en del andra varianter att välja på. Mina favoriter hittar du bland bilderna ovan.

Bjuder även på en liten guide över vilka temperaturer du ska kolla efter:

NÖT, ÄLG
Filé, rostbiff rosaröd 55°, rosa 60°
Entrecôte lätt rosa 70°
Stek, rostbiff genomstekt 75°

KALV, LAMM, REN, HJORT, RÅDJUR
Sadel, stek lätt rosa 70°, genomstekt 75°

GRIS
Kotlettrad genomstekt 65-70°
Färsk och rimmad skinka genomstekt 70-75°
Karré genomstekt 80-85°

KYCKLING
Hel och halv 80-85°
Bröst (med skinn och ben) 70-75°
Lår, lårfilé 80°
Bröstfilé 70°

FISK 60°

BAKNING AV BRÖD
Vitt 92°
Ljust 94°
Mörkt 96°

Länkar