De flesta köksprylar har en uppsjö olika features man får väga mot varandra, men mixers är enklare - den ska mixa grovt eller fint.

Därför kan en mixer också bara vara dålig på i princip två sätt. Dels kan de vara för svaga för att krossa hårdare ingredienser som kryddor, is eller frysta bär.
Dels så är det ofta helt omöjligt att mixa jämnslätt. En salsa blir ofta en puré täckt av ett tjockt lager helt orörd chilli. Vem har inte stått och försökt skaka på hela maskinen för att få det att blandas ihop?

Rejäl motor

Vi har testat Oster Versa som löser båda problemen. Den har en rejäl motor och kraftiga blad som utan problem krossar allt, och det gör också att den är rätt mycket snabbare än många andra. Utformningen på bladen verkar också vara avsedda för att tvinga ner allt och fungerar bättre än de flesta designer vi har testat, men fortfarande inte klockrent.

Tamper

Det som gör all skillnad här är den s k "tampern" - en mycket enkel idé. Man får med en slags pinne som man sticker ner i mixern; den är förstås anpassad så att den inte kan slå i bladet. Genom att röra om med den så tvingar man ner omixade delar i bladen.

Hur banalt det än låter är det här en enorm skillnad. En "grovmixad" dip går i princip inte att göra utan det men med Oster Versa går det utmärkt.

Den har också tre färdiga program; smoothie, soppa och dip. Det är förstås trevligt men prestandan är det som får den här mixern att ligga en klar nivå över andra i samma segment.


Den har några få negativa sidor. Dels är den ganska stor, och får nätt och jämnt plats på diskbänken i ett standardkök. Den är högljudd, men det är ju alla mixers.

Länkar