Mr. Global heter egentligen Mino Tsuchida och åker jorden runt och marknadsför knivar. I filmen ovan går han mycket noga igenom hur man ska slipa sina knivar med hjälp av en slipsten. Filmen kanske är lite långsam, men innehåller faktiskt en hel del matnyttig information om hur man ska förlänga livslängden på sina knivar. Vi får även lära oss skillnanden på en europeisk slipning och en japansk vilket nästan är en förutsättning för att välja rätt slipmetod.

Just japanska knivar kräver nämligen att man slipar dem med slipstenar för att behålla grundslipningen. Så har du några japanska knivar som kanske har kostat lite mer än de man köper på Ica Maxi är en investering i en slipsten väl använda pengar. Du hittar några förslag i bildspelet ovan.

För att få den där rakbladsvassa finishen som man ser till exempel på sushiknivar behöver man tre olika stenar med olika grovhet (grain). För de allra flesta räcker det dock att stanna vid "medium grain". 

Tycker du att det känns svårt att slipa med sten finns det hjälpmedel att tillgå. MinoSharp har en lösningen där man helt enkelt drar kniven genom olika blötlagda stenar (se bildspelet). Vill du ändå använda en "riktig" sten kan man köpa fixturer som hjälper dig hålla kniven i rätt vinkel mot stenen.

Länkar