För ett tag sedan fick jag en Slow cooker, aka crock pot, i födelsedagspresen. Jag har visserligen stött på denna köksmaskin tidigare men aldrig använt den.

En slow cooker lagar maten medan du är ute och handlar eller ligger och sover, det är en elektrisk gryta som styr värmen så att din mat inte bränns vid medan du är upptagen med annat. Det finns också något rogivande med tanken på att inte försöka skynda på matlagningsprocessen genom tryckkokare och andra snabba lösningar, utan att istället låta den puttra på i eget lunk, utan att behöva lämna spisen eller ugnen på.

Slow cookern har en teknik som gör att värmen omsluter maten vilket ger en mycket varsam tillagning samt att de naturliga safterna och näringsämnena blir kvar i grytan.

Slow cookers finns i en bred prisklass, från 400 sek upp till 2000 men erfarenhet säger att lagom är bäst. Viktigast är att läsa instrukionerna noggrant första gången man använder den, sen är det hur lätt som helst. Pulled pork och chili är exempel på utmärkta rätter för en slow cooker men man kan även göra bröd i den, eller varför inte en gratäng?

Största utbudet (I Sverige) hittar man på tretti.se.

 

Länkar